014 51 50 05

Vluchttijd:  Ongeveer 12 uur.

Tijdverschil:

Tijdens onze zomermaanden is het 5 uur later.

Wanneer wij de tijdverzetten in de winter is het verschil 6 uur later.

Electriciteit: 220 volt, op sommge plaatsen op het platteland is het nog 110 volt, neem zeker een universele adopter mee.

Geld: Vietnamese Dong. 1 euro = 25.000 dong.

In hotels en grote winkelcentra kan u met kredietkaart betalen. In de grote steden kan u geld uit de muur halen. Dollars geven u beste wisselkoers ter plaatse.

Taal: Vietnamees

Kledij: Praktische en lichte kledij. Voor zij die naar Sapa / Noorden, gaan moeten warme kledij voorzien, gemakkelijke wandelschoenen, kleine paraplu, regenjas, trui, pet.


Inentingen:

Voor Vietnam zijn geen vaccinaties verplicht gesteld, wij raden wel aan om een muggenspray met Deet mee te nemen.

Inentingen die worden aanbevolen voor een reis naar Vietnam

Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A(besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Vietnam.

In uw reisapotheek neem je mee:

 

 • Middelen tegen koorts, maag en darmklachten en pijn, zoals paracetamol of ibuprofen (neem bij reizen naar warme landen liever geen zetpillen mee of bewaar ze koel)
 • Diarreeremmers (loperamide) bij hinderlijke diarree zonder koorts of bloed (niet voor zwangeren en jonge kinderen geschikt. Loperamide wordt ontraden tijdens zwangerschap)
 • ORS /Rehydratiezouten, om uitdroging te voorkomen in geval van diarree (vooral belangrijk bij kinderen, ouderen en zwangere vrouwen)
 • Een goed ontsmettingsmiddel voor wondjes (bijvoorbeeld betadinejodium of chloorhexidine). Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet worden
 • Insectenwerend middel (met DEET als dat nodig is)
 • Middel tegen jeuk veroorzaakt door insectenbeten
 • Zonnebrandmiddel met een hoge factor
 • Een verbandset met pleisters, schaar, steriele gazen, pincet, watten etc.
 • Koortsthermometer (geen kwikthermometer, deze kan gemakkelijk breken)


Vietnam Cijfers en feiten
Volledige naam :Socialistische Republiek van Vietnam
Oppervlakte
 : 330.000  vierkante kilometer

Inwoners : +/- 85 miljoen
Hoofdstad 
: Hanoi met ongeveer 1 miljoen inwoners

Bevolking : 85% Vietnamees, 3% Chinees, evenals Khmers, Chams afstammelingen van het Champa Koninkrijk en leden van 60 bergstammen
Talen : Vietnamees, Russisch, Frans, Chinees, Engels en verschillende locale Mon-Knmer en Malayo-Polinesische dialecten.
Overheid : Communistische Volksrepubliek
Industrie en Producten
 : Rijst, rubber, etenswaren, textiel en chemische stoffen.

Belangrijkste handelspartners : China, Singapore, Zuid-Korea, Japan, Taiwan

Kledingvoorschriften en omgangsvormen in Vietnam
Omgangsvormen in Vietnam de Vietnamese bevolking is over het algemeen vrij gereserveerd en bemoeien zich niet snel met anderen. Toch zijn de mensen zeer bereid meer te vertellen wanneer er naar dingen wordt gevraagd. Wees standvastig maar diplomatiek wanneer u te maken krijgt met ambtenaren die vaak onbuigzaam zijn. In het geval van een misverstand is geduld een schone zaak. Kleine geschenkjes als sigarettenaanstekers, pennen, buitenlandse sigaretten, sterke drank, parfum en shampoo worden door iedereen heel erg gewaardeerd als u vrienden wilt maken in Vietnam.


Begroeting in Vietnam
 

Een handdruk is de meest geschikte wijze van begroeten.Toon nooit uw voetzolen aan andere mensen of voor elk heilig monument als een beeld van Budha.

Religieuze plaatsen in Vietnam 
Trek uw schoenen uit voordat u een boeddhistische tempel binnengaat. Kleine donaties in de daarvoor bestemde bakjes in de tempel worden zeer gewaardeerd. In Chinese tempels is het geaccepteerd om uw schoenen aan te houden.


Bedelaars in Vietnam 
Wees discreet als u iets aan bedelaars geeft die veel in Ho Chi Minh stad rondzwerven. Indien het wordt gezien dat u iets geeft aan een bedelaar, is de kans groot dat u wordt achtervolgd door een horde bedelaars. Dit wekt geen goed imago bij buitenlanders. In plaats daarvan wekt het de indruk dat Vietnamezen gemakkelijk aangetrokken worden door geld.


Fotograferen in Vietnam 
Vraag uit beleefdheid altijd toestemming voordat u foto's neemt van mensen. Hetzelfde geldt voor het nemen van foto's in heilige plaatsen toestemming wordt bijna altijd verleend.


Lokale keuken en drank in Vietnam
Het Vietnamese eten varieert van regio tot regio. Er bestaan ongeveer 500 traditionele gerechten! Rijst en noedels worden als hoofdgerecht bij bijna alle maaltijden geserveerd. De meest populaire gerechten zijn nema ran (loempias), bun thang (noedels met plakjes varkensvlees, eieren, roerbakken kip en garnalen), gestoomde schaaldieren met gember en zeekrab met zout. Gewoonlijk worden de volgende ingredienten gebruikt: haaienvin, eend, varkenspastei, vis, kruiden, groente, krab, kreeft en oesters.


Drank in Vietnam
 

Hoewel geïmporteerd bier in Vietnam verkrijgbaar is, wordt er ook lokaal een aantal bieren gebrouwen. Rijstwijn is populair en er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar. Er is een grote verscheidenheid aan fruitwijnen met smaken als abrikoos, sinaasappel en citroen. Frisdrank wordt geperst uit de grote verscheidenheid aan beschikbaar tropisch fruit. Kraanwater kunt u beter niet drinken, zelfs wanneer het al gefilterd en gesteriliseerd is bij 10 graden Celsius. Indien geen ander water beschikbaar is, dient u eerst het water te koken.

Fooien in Vietnam
 

Hotels die eigendom zijn van de staat en toeristische restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld toe aan de factuur. Hier is een fooi niet nodig. In de andere restaurants wordt een kleine fooi zeer gewaardeerd door de medewerkers. Het is gepast om gehuurde chauffeurs en gidsen een fooi te geven evenals een kleine donatie te geven aan het eind van een bezoek aan een pagoda.

Religie in Vietnam

Vier grote filosofische en religieuze stromingen hebben vorm gegeven aan het spirituele leven van het Vietnamese volk: Confucianisme, Taoisme, Buddhisme en Christendom. Eeuwenlang hebben het Confucianisme, Taoisme en Buddhisme zich gemengd met populaire Chinese geloven en het oude Vietnamese animisme. Hierdoor is het Tam Giao ontstaan drievoudige godsdienst.

Water en Hygiëne in Vietnam
Water gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken dient eerst te zijn gekookt of gesteriliseerd. Melk is niet gepasteuriseerd en dient eerst te worden gekookt. Poedermelk en melk in blik is verkrijgbaar, let erop dat het is aangelengd met zuiver water. Vermijd bederfelijke voedingswaren, omdat deze vaak van ongekookte melk zijn gemaakt. Eet alleen goeddoorbakken vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Het eten van varkensvlees, salade en mayonaise kan risico met zich meebrengen. Eet alleen gekookte groente en geschild fruit.

Gezondheidszorg in Vietnam
Er zijn ziekenhuizen in de grotere steden en gezondheidscentra in alle provincies, maar de faciliteiten zijn overal beperkt. Een reisverzekering die ook ziektekosten en repatriëring dekt is van groot belang.

Telefoneren in en naar Vietnam
Het telefoonnummer voor noodgevallen is 113 voor politie, 114 bij brand en 115 om een ambulance op te roepen. De internationale toegangscode voor Vietnam is 84. Uitgaande internationale gesprekken dienen via de operator te worden aangevraagd.

Geld Vietnam
De munteenheid in Vietnam is de New Dong. De US dollar is de meest geaccepteerde vreemde valuta. In de grotere steden kunnen ook de Europese, Britse, Australische, Japanse, Singaporese en Thaise valuta worden gewisseld. Het wisselen van overige valuta kan moeilijkheden opleveren. Een steeds groter aantal etablissementen accepteert Visa en mastercard. Traveller's cheques worden in bijna ieder hotel of bank geaccepteerd. Om extra wisselkosten te vermijden, kunt u het beste cheques in US dollars meenemen. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Zoogdieren

 • Let op: Hondsdolheid komt voor in Vietnam. Vermijd contact met zoogdieren (dus niet aanraken, aaien of voeren). Roep onmiddellijk de hulp in van een arts als je door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) wordt gebeten of gekrabd of wordt gelikt in een wond.

Drinkwater

 • Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Voedsel

 • Gebruik poedermelk of melk in blik. Let daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water.

 • Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en zelf geschild fruit.

 • Reizigers wordt aangeraden voedsel te vermijden dat op straat onder slechte hygiënische omstandigheden wordt aangeboden.

Zwemwater

 • Zwemmen en pootjebaden in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.


Mooiste natuur van Vietnam:

Vietnam bestaat voornamelijk uit bergen (Noord-Vietnam) en regenwouden.

1. Cat Ba eiland: (Ha Long Baai)

2. Cuc Phoung NP: (Ninh Bin):

3. Phong Nha Ke Bang NP:(Dong Hoi): (Hue) 

4. Cham eilanden: (Hoi An)

5. Cat Tien NP: (Ho Chi Minh)


De mooiste tempels van Vietnam:

Boeddhisme en Taoisme zijn de grootste religies in Vietnam.

1. Ngoc Son tempel: (Hanoi)

2. Cao Dai tempel: (Ho Chi Minh)

3. Cu Chi tunnels: (Ho Chi Minh)

4. My Son: (Hoi An)

5. Keizerlijke Citadel: (Hue)

6. Bai Dinh tempel (Ninh Bin): (Hanoi)


Mooiste stranden van Vietnam:


1. Phu Quoc Het eiland Phu Quoc is nog onbekend bij het grote publiek. Phu Quoc ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van het vasteland van Vietnam. Smaragdeiland is de bijnaam van Phu Quoc en daarmee worden de natuurlijk schatten bedoeld, zoals de prachtige stranden! Phu Quoc is een tropisch eiland ten zuid/westen van Vietnam. Tientallen kilometers zandstrand met palmbomen, prachtige baaien en rotsformaties, dichtbeboste binnenlanden en vele restaurantjes die de vers gevangen vis op traditionele wijze bereiden bepalen de sfeer op het eiland. langzaam aan groeit het aantal resorts op het eiland. Aan de westkust bevind zich het grootste dorp, met leuke en luxe hotels, winkels, scooterverhuur, bars en restaurants. Verblijfsduur: 2 nachten

2. Phan Thiet 200 kilometer ten noordoosten van Saigon ligt Phan Thiet. Hier kun je genieten van witte stranden en diepblauwe water. Sommige stranden grenzen aan spectaculaire zandduinen, zoals je deze ook in de woestijn vindt. De vele vissersbootjes en kokospalmen, maken Phan Thiet tot een sfeervolle badplaats!
Phan Thiet is van oorsprong een visserdorp, gelegen aan de Zuid Chinese Zee in Zuid Vietnam. Inmiddels ontwikkelt Phan Thiet zich langzaam als een echte badplaats waar u heerlijk aan het strand kunt liggen met een Vietnamese ambiance en gezellige haven. De stranden lopen tot het 14 km noorderlijke geleg Mui Ne en zijn omringd door palmbomen. Het achterland van Phan Thiet heeft een prachtig roodkleurige duinlandschap, zeker met zonsondergang heel bijzonder. Verblijfsduur: 2 nachten

3. Hoi An Wil je strand combineren met een beetje sightseeing, dan is dit de bestemming voor jou! In de buurt liggen drie UNESCO sites. Een prima uitvalsbasis om kennis te maken met het lokale leven. Een ideale combinatie van cultuursnuiven en genieten van witte stranden en een prachtig azuurblauwe zee. Hoi An is een sfeervol stadje aan de oever van de Thu-Bonrivier. Hoi An kent prachtige historische gebouwen in het oude centrum aan de rivier. Het is een schilderachtige wijk met smalle straatjes en lage huizen en u waant zich in een oude handelspost uit de 19de eeuw. Tegen de avond komen de terrasjes de straat op en kunt u hier heerlijk een drankje drinken, dineren en genieten van het uitzicht. Verblijfsduur: 2 nachten

4. Danang Ook Danang ligt in de buurt van UNESCO bezienswaardigheden. Danang is een levendige havenstad met een rijke historie. Danang ligt aan de Zuid-Chinese Zee in een baai met daarbij een schiereiland. Verschillende mogelijkheden voor heerlijke stranden dus! Verblijfsduur : 2 nachten

5. Nha Trang In het zuidoosten ligt een van de bekendste badplaatsen in Vietnam: Nha Trang. Wil je zon, zee, strand, snorkelen én een bruisend uitgaansleven, dan kun je hier je hart ophalen! Barretjes, avondmarktjes, brede stranden en een gezellige boulevard; vervelen zul je hier niet! Verblijfsduur : 2 nachten


Mooiste stranden en eilandjes van Cambodja


1. Koh Tonsay (Rabbit Island) Het eiland Koh Tonsay is ongeveer twee vierkante kilometer en heeft een aantal mooie witte zandstranden. Vanaf Kep ben er in een half uurtje varen. Onbewoond is het niet, er leven een aantal families die van de visserij en kokosnoten verkoop leven. Nestel jezelf in een hangmat en geniet van het onbezorgde leven. Je kunt overnachten in een van de hutjes op het strand voor ca. 15 dollar. Zorg wel voor een zaklamp naast je bed, want ’s nachts is er geen elektriciteit. Meteen een mooie kans om de duizenden sterren te bekijken of bij een knisperend strandvuur aan te schuiven!
Aanrader: vlakbij ligt ook het eilandje Koh Poh, ook wel koraaleiland genoemd. Je kunt er heerlijk snorkelen op enkele meters van het strand.


2. Koh Rong Koh Rong is het grootste eiland van Cambodja, maar desondanks zijn er (tot nu toe) alleen een paar vissersdorpjes en een aantal goedkope en eenvoudige accommodaties. De boottocht vanaf de grote kustplaats Shanoukville duurt 2,5 uur, maar dit is zeker de moeite waard. Loop met je blote voeten over de hagelwitte stranden, ga op kajakavontuur, speervissen met de locals of trek juist het binnenland in. Hier vind je een ongerepte jungle met verborgen watervallen waar je op ontdekkingstocht kunt gaan. Stranden die je niet moet missen, zijn Southwestern Beach en Long Beach. Koop aan het eind van de dag een lokaal Klang biertje en ga lekker zitten aan de bar. Waarschijnlijk zie je op een heldere avond de lichtjes van Shanoukville. Vergeet niet een anti-muggen spray mee te nemen, want die heb je zeker nodig. Ook hier gaat de stroom rond 11 uur ’s avonds uit, en het water een uur later.
Romantische aanrader: een erg bijzondere ervaring die je hier kunt meemaken is oplichtend plankton. Als je ’s nachts een paar meters de zee inloopt, zie je de prachtige blauwe schitteringen.


3. Koh Rong Sanloem Rustzoekers zullen dit eiland heerlijk vinden. De vele baaien, prachtige stranden en het turquoise water maken dit tot een waar paradijsje. Dezelfde veerboten die naar Koh Rong varen, stoppen ook op Koh Rong Sanloem. De meeste mensen zijn te vinden op Lazy Beach, maar er zijn recentelijk aan de andere kant van het eiland (Saracen Beach) een aantal nieuwe accommodaties neergezet. Op het eiland is er weinig te doen, maar dat maakt het juist ideaal om te ontspannen, snorkelen of een boek te lezen.


4. Koh Tang Wil je gaan duiken? Dan is Koh Tang de juiste plek. Vlakbij het eiland liggen twee scheepswrakken en het meeste koraal is nog onaangetast. Makkelijk te bereiken is het niet, want het is zeker 5 uur varen vanaf het vaste land voordat je er bent. Als je er eenmaal bent, dan word je wel beloond met een diversiteit van koralen, riffen en zeepaardjes, octopussen, gekleurde naaktslakken en pijlstaartroggen. Er zijn acht duiklocaties in het gebied, genoeg voor iedereen. Koh Tang is onbewoond en is een mooi eiland, maar vanwege de verre ligging gaan er weinig toeristen heen. Je kunt de duiktrip met overnachting boeken in de duikshops in Sihanoukville.


5. Koh Totang Bijna alle eilanden en standen van Cambodja beschikken over het ideale plaatje; mooie witte stranden, een heldere zee en palmbomen. Toch is Koh Totang iets bijzonders. Op dit bijna onbewoonde eiland is maar een guesthouse, genaamd Nomads Land. Er is ook een restaurant met lokale en internationale gerechten, je komt hier niets tekort. Het guesthouse maakt gebruik van zonnepanelen en opslag van regenwater. Vlak ernaast ligt een kleine tuin met mango en cashewnootbomen, ook scharrelen er wat kippen rond. Helemaal back to basic en lekker afgezonderd van het drukke leven. Er zijn genoeg activiteiten zoals snorkelen, kajakken, een boottocht rond de archipel of een workshop harpoenvissen. Vanuit Sihanoukvile of Phnom Penh kun je er komen door een taxi naar het plaatsje Poi Yopon te nemen. Vanuit hier wordt je per boot opgehaald door het vriendelijke personeel van het guesthouse.


6. Song Saa Wil je een exclusieve luxe vakantie ervaring? Wat dacht je van het resort op het privé-eiland Song Saa! Het resort heeft slechts 27 kamers en helpt de lokale gemeenschap met afvalbeheer en onderwijs. Alles is inbegrepen, de veerboot ernaar toe, champagne bij aankomst en alle maaltijden van lokale specialiteiten. Rondom het eiland ligt een enorm zeereservaat waar je naar hartenlust kunt snorkelen, duiken en zwemmen. Helaas staat er een flinke prijs tegenover, namelijk zo’n 3000 dollar per nacht. Wij moeten nog even door sparen….


7. Sokha Beach (Sihanoukville)  Sihanoukville is een geliefde plaats bij toeristen en Cambodjanen. Voor de mooiste stranden liggen enkele kilometers uit het stadscentrum. Sokha Beach is een prachtig wit privéstrand met een ondiepe baai ie perfect is om te zwemmen. Omdat er maar een klein gedeelte van het strand toegankelijk is voor bezoekers, hebben je als hotelgast alle rust. Je kunt als bezoeker een dagkaart kopen waarmee je ook gebruik mag maken van het zwembad van het hotel. Andere stranden die “picture perfect” zijn hebben de naam Occheuteal Beach, Independence Beach en Serendipity Beach (noordelijke gedeelte). Occheuteal Beach is een populair strand met zijn vele barretjes, bbq’s en strandfeesten. Heb je alle stranden op het vaste land bezocht? Dan kun je met een lokale vissersboot een tocht maken naar de eiland voor de kust van Sihanoukville.


8. Koh Thmei Beach (Ream National Park) In het Ream National Park liggen een aantal geweldige stranden zoals Koh Thmei Beach. Koh Thmei is een klein eilandje omgeven door mangrove bossen. Er staan een aantal kleine bungalows van het Koh Thmei Resort, maar buiten dat is Koh Thmei geheel verlaten. Honderden vogels, glinsterende schelpen, een schaduwrijk strand en als je heel vroeg je bed uit gaat; een prachtige zonsopgang. Als je niet wilt overnachten kun je ook een dagtrip boeken bij het Ream National Park. Het park bestaat verder uit jungle, mangrovebossen en tropische eilanden waar dolfijnen, herten, apen en allerlei vogels leven. Een bezoek aan dit park moet je zeker niet missen!

Info en reservaties:
014/51.50.05

Ma-vr:    9u30 - 18u
Za: enkel op afspraak

info@vietnam-online.be