014 51 50 05

 

Weetjes Cambodja:

Vervoer

Binnen de landsgrenzen van Cambodja zijn binnenlandse vluchten van en naar vrijwel alle grote steden. De verbetering van het wegennet heeft een hoge prioriteit. Toch zijn vele wegen nog zeer slecht begaanbaar. Het zal nog wel enkele jaren duren voordat u zonder gestuiter over de Cambodjaanse wegen kunt rijden. Op dit moment zijn het vooral bussen en vrachtwagens die de wegen bevolken. Tijdens uw rondreis door Cambodja reist u voornamelijk per auto met privé-chauffeur. De afstand Siem Reap – Phnom Penh wordt soms ook per boot afgelegd of er wordt gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht.


Documenten

Voor Cambodja heeft u een geldig paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden na uitreisdatum geldig is. Het visum is verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven. Hiervoor heeft u twee pasfoto’s nodig ! De kosten voor het visum bedragen USD 20,00 per persoon. Het visum is vier weken geldig.



Fooien

Een gemiddeld uurloon in Cambodaja en Laos bedraagt ongeveer 0,55 eurocent. Wij raden aan 2 euro per persoon per dag te geven voor gids / chauffeur. Maar u bent vrij om te geven wat u wenst.

 

Geld

De munt van Cambodja is de Riel (1 riel = 100 sen). 1 euro = 5.500 riel.

Je kan er overal betalen in dollars, zelf de aanwezige ATM geldtoestellen kan je dollars mee uit de muur halen. Riel pinnen heeft geen zin omdat deze munt buiten Camboja niks waard is. Enkel op het platteland of lokale markten is het wel handig om wat Riel te hebben.

 

In de betere hotels, restaurants en zaken kan je met kredietkaart betalen.

 
Beste reistijd

Het droge seizoen, en tevens de drukste periode loopt van november t/m april. Maart en april kunnen al erg heet en vochtig zijn. Van mei t/m oktober is het regenseizoen, het is dan vrij benauwd en er kunnen flinke buien vallen. In de minder toeristische plaatsen kunnen wegen hierdoor erg lastig begaanbaar zijn. Van half oktober t/m december is een tussenperiode waarbij het vaak wel droog is en niet te heet. In welk seizoen je ook gaat, de laat zich gelukkig altijd zien!

Tijdverschil

In Cambodja is het 5 uur later dan bij ons (zomertijd).

Inentingen:

Voor een reis door Cambodja worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor sommige gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies contact op met uw huisarts.

Verzekeringen
Wij adviseren u een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Wij boeken deze graag voor u bij.



Weetjes Laos:

Vervoer:


Het vervoer in Laos zal voornamelijk plaatsvinden per auto met chauffeur. Zijn overnachtingen, maaltijden en brandstof (voor de rondreis volgens het programma) zijn inbegrepen in de reissom.


Documenten


Voor Laos dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig is. Voor Laos heeft u een visum nodig. Dit is direct verkrijgbaar bij de grensposten in Vientiane International Airport, Luang Prabang International Airport, Nong Khai (Thailand) en Huay Xai. Het visum is twee weken geldig en de kosten bedragen USD 30,-. Ook hier heeft u twee pasfoto's nodig. Wanneer u langer verblijft kan het visum in Vientiane worden verlengd door de gids of een medewerker van het kantoor van onze agent in Vientiane. Informeert u de gids tijdig als uw visum in Vientiane verlengd dient te worden! De kosten voor de verlenging bedragen USD 2,- per dag; dit dient in dollars betaald te worden, dus neem kleine coupures aan cash dollars mee.

Fooien

Een gemiddeld uurloon in Cambodaja en Laos bedraagt ongeveer 0,55 eurocent. Wij raden aan 2 euro per persoon per dag te geven voor gids / chauffeur. Maar u bent vrij om te geven wat u wenst.

Geld


De officiële munteenheid in Laos is de 'kip', maar bath en US dollars worden er ook geaccepteerd. Je kunt de kips alleen in Laos kopen.

1 euro = 10.500 Kip.

Het is vaak handig om contante Amerikaanse dollars in kleine coupures op zak te hebben, bijvoorbeeld voor het geval de banken eens dicht zijn.

In Luang Prabang en Vientiane is het gebruik van creditcards eperkt tot luxe winkels, hotels, restaurants en banken. Wij raden aan om kredietkaarts alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.


In Laos kan je op de meeste plaatsen geld uit de muur halen. Let wel op maximum 100 euro of 1.000.000 KIp per keer, meerdere keren achter elkaar geld afhalen kan.


Klimaat


De ideale periode voor een reis naar Laos, ligt tussen november en februari. In deze periode is het droog en ligt de temperatuur rond de 25° C. Houdt er echter wel rekening mee, dat de temperatuur vanwege de verschillende hoogten flink kan schommelen, zo kan in het in de bergen 's nachts vriezen. Voorzie u van warme kledij tijdens deze periode voor in de bergen.  De moessonperiode is van maart tot oktober waarbij van mei t/m oktober de meeste regen in het zuiden valt. April, mei en oktober zijn de warmste maanden van het jaar.

Tijdverschil


In Laos is het zes uur later dan is West-Europa. Gedurende de zomertijd bedraagt het verschil vijf uur.

Inentingen:


Voor een reis door Laos worden diverse vaccinaties aanbevolen. Ook is voor sommige gebieden een malaria-profylaxe nodig. Neem voor advies op maat contact op met uw huisarts.


Verzekeringen


Wij adviseren u een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Wij boeken deze graag voor u bij.

Dienst voor Toerisme


Ambassade Laos in Brussel Avenue de la Brabanconne 19-21 B-1000 Brussel Tel: 0032-2-740 0950




Info en reservaties:
014/51.50.05

Wij zijn een gesloten kantoor en werken uitsluitend op afspraak. Dit om u beter, zonder wachttijden, in alle veiligheid en ongestoord te kunnen verder helpen.
Het tijdstip en de manier waarop we afspreken bepaalt uzelf : bij ons op kantoor, bij u thuis, via video calling, telefoon, .... De keuze is geheel aan u, wij horen het graag van u.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van alle reisweetjes

info@vietnam-online.be